Αυτοί είναι οι λόγοι που ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση άνοιξαν την Volley League ανδρών

Το παρασκήνιο της απόφαση του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης και η «επόμενη ημέρα» στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

To άνοιγμα του πρωταθλήματος Volley League ανδρών κυριολεκτικά έσωσε το ελληνικό βόλεϊ από την αφάνεια και έδωσε την ευκαιρία στο επαγγελματικό πρωτάθλημα να επιβιώσει. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα ισοδυναμούσε με διάλυση καθώς τουλάχιστον δύο μεγάλες ομάδες ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν την αναστολή των τμημάτων εφόσον και την Παρασκευή δεν ήταν θετικοί ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση.

Παράλληλα όμως αναπτερώθηκαν και οι ελπίδες στη Volley League γυναικών αλλά και στα υπόλοιπα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα μήπως και ανοίξουν εντός του Ιανουαρίου εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ποιοι ήταν οι λόγοι όμως που η Volley League ανδρών κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα και να δικαιωθεί με την απόφαση του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης την Παρασκευής (8/1);

Η ΕΣΑΠ λόγω της νομικής συγκρότησης λειτουργίας και σκοπού ως επαγγελματικό πρωτάθλημα είχε το βασικό επιχείρημα πως ήταν – μαζί με τη Super League 2 – ήταν και τα μοναδικά επαγγελματικά πρωταθλήματα που είναι κλειδωμένα.

Δεύτερον κάλυψε από τις αρχές Νοεμβρίου τα κενά που είχε στο υγειονομικό της πρωτόκολλο το οποίο και εναρμονίστηκε με την Basket League και τη Super League. Εάν μάλιστα από την αρχή είχαν προβλεφθεί τα τακτικά μοριακά τεστ ίσως και να μην διακόπτονταν το πρωτάθλημα.

Τρίτον υπήρχε ομοψυχία και ενότητα μεταξύ των 8 ΤΑΑ και όλες οι κινήσεις της ΕΣΑΠ που εκφράστηκαν από τον Παντελή Ταρνατόρο ήταν προσεκτικές, χωρίς ακρότητες, φωνές και διαμαρτυρίες.

Έγιναν μεθοδικές κινήσεις και τα επιχειρήματα του φορέα για επανέναρξη επικοινωνήθηκαν σε πολλούς λοιμωξιωλόγους με διπλωματικές κινήσεις αλλά και τις τηλεδιασκέψεις που έγιναν την κατάλληλη στιγμή.

Τέταρτον η ΕΣΑΠ είχε την συμπαράσταση του ΓΓΑ Γιώργου Μαυρωτά και του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και ακόμα και στα δύσκολα δεν τους παρέκαμψε δείχνοντας πειθαρχία, υπομονή και σεβασμό απέναντι τους αλλά και απέναντι στον ΕΟΔΥ και στην κυβέρνηση καθώς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να προκαλέσει το κοινό αίσθημα.

Πέμπτον η ΕΣΑΠ την κατάλληλη στιγμή έπαιξε ακόμα δύο χαρτιά. Το τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ αλλά και το μικρό αριθμό αθλητών που απασχολεί σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δεν είναι τυχαίο πως στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής γνωστός λοιμωξιολόγος εισηγήθηκε θετικά την επανέναρξη της Volley League ανδρών λέγοντας πως το πρωτάθλημα Volley League ανδρών μέσω της ΕΡΤ θα προσφέρει και ένα επιπλέον αθλητικό τηλεοπτικό προϊόν που θα είναι προς τέρψιν της φίλαθλης κοινότητας που βρίσκεται σε καραντίνα.

Επίσης το γεγονός πως πρόκειται για ένα πρωτάθλημα 8 ομάδων με το συνολικό αριθμό εμπλεκόμενων να μην ξεπερνάει του 200 ήταν ένα επί πλέον επιχείρημα συν του γεγονός πως υπάρχει μεγάλη γεωγραφική διασπορά των ομάδων σε όλη τη χώρα (Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κυκλάδων και Κρήτης). Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που διατυμπάνιζαν τα σωματεία της Volley League γυναικών όταν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό έκαναν αναφορές για… 9.000 αθλήτριες.

Από την άλλη όμως, τα 8 ΤΑΑ και κυρίως οι αθλητές κατάφεραν να αντέξουν τη μεγάλη πίεση καθώς λόγω του νομικού χαρακτήρα της Volley League ανδρών ως επαγγελματικό πρωτάθλημα οι αθλητές είχαν μπει στα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης και τουλάχιστον είχαν ένα μικρό έσοδο.

Και πάμε στην επόμενη ημέρα. Αύριο Δευτέρα (11/1) θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση του πρωταθλήματος και πιθανές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Το σύστημα διεξαγωγής που θα ισχύσει σήμερα έχει ένα βασικό πλεονέκτημα και ένα βασικό μειονέκτημα.

Το βασικό μειονέκτημα είναι πως δεν έχει τελικούς πλέι οφ όπως τους ξέραμε, αλλά ο πρωταθλητής θα βγει μέσα από μίνι πρωτάθλημα των τεσσάρων πρώτων ομάδων των 14 αγωνιστικών της κανονικής περιόδου.

Το βασικό πλεονέκτημα είναι πως λόγω του κορονοϊού ο πρωταθλητής θα βγει μέσα από σειρά αγώνων και όχι 2-3 τελικούς που ενδεχομένως τότε κάποια ομάδα να έχει χτυπηθεί από κρούσματα κορονοϊού και να έχει απουσίες. Ανοικτό είναι επίσης του ζήτημα του υποβιβασμού.

Η σκέψη είναι να μην υποβιβαστεί κανείς μιας και θεωρείται απίθανο να γίνει η Pre League ανδρών 2020-21. Εάν όμως δεν υποβιβαστεί κανείς θα ατονίσει το ενδιαφέρον διότι πιθανότατα οι ομάδες από το 5 έως το 8 να αποδυναμώσουν τα ρόστερ τους με ολέθρια αποτελέσματα για όλο το πρωτάθλημα. Πρόταση μας να τηρηθεί η προκήρυξη αλλά οι ομάδα που θα υποβιβαστεί να έχει πλεονέκτημα χρήσης wild card για τη σεζόν 2021-22.

ΠΗΓΗ:volley.sports3.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: