Επιτέλους δώστε λύση στα νησιωτικά σωματεία τώρα πριν είναι αργά!

Ολοένα και πλησιάζει η έναρξη των πρωταθλημάτων (αν όλα πάνε καλά φυσικά με τον κορονοϊό) και πλέον γίνεται εύκολα αντιληπτό με γυμνό.. μάτι, πως τα νησιωτικά σωματεία φέτος ειδικά, θα υποφέρουν οικονομικά για να καταστούν βιώσιμα. Και εδώ τίθεται η εξής ερώτηση; Τα θέλετε κύριοι τα νησιώτικα σωματεία στον χάρτη του Ελληνικού Αθλητισμού; Τότε δώστε χείρα βοηθείας!

Όσοι ασχολούνται με το αθλητισμό, τόσο οι παράγοντες, όσο και οι αθλητές, έχουν καταλάβει πλέον πως βρισκόμαστε σε καιρό μεγάλης οικονομικής κρίσης (Χαμηλότερα συμβόλαια – χαμηλότερα μπάτζετ). Πόσο μάλλον στα νησιά, που η καλοκαιρινή σεζόν δεν πρόλαβε να δουλέψει ποτέ, αν εξαιρέσουμε λίγο τον Αύγουστο, οι υπόλοιποι μήνες, έφεραν πολύ λίγα, μηδενικά έσοδα.

Και τώρα πάμε στο δια ταύτα. Ο καιρός να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ πλησιάζει. Οι Κυκλάδες φέτος θα εκπροσωπηθούν με την ΑΕ Μυκόνου, ΑΣ Σαντορίνης, Πανναξιακό στην Γ’ Εθνική στο ποδόσφαιρο. Στην Α1 Γυναικών ΑΟ Θήρας και Πανναξιακός ακόμη μία χρονιά θα δώσουν το παρών, έχοντας αμφότεροι πρωταγωνιστικούς στόχους. Ο Φοίνικας Σύρου αναμένεται αρκετά δυνατός στην Volleyleague Ανδρών. Φυσικά στο μπάσκετ για πρώτη φορά, ομάδα θα εκπροσωπήσει τις Κυκλάδες στην Β’ Εθνική και αυτή θα είναι ο ΑΠΑΣ Τα Φανάρια.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό και μόνο αποτελεί μεγάλο άθλο για τον νομό μας, αφού οι ομάδες αυτές έχουν μπει σε ένα “Γολγοθά” εξόδων, για να καταφέρουν να τα φέρουν εις πέρας.

Το πρόβλημα ποιος είναι θα μου πείτε τώρα.

Φυσικά τα δυσανάλογα έξοδα αυτών των ομάδων, συγκριτικά με αυτές που βρίσκονται στην Πρωτεύουσα, ή τέλος πάντων αν θέλετε, σε αυτές που δεν έχουν θέμα με την ακτοπλοϊκή τους μετακίνηση.

Ένα κεφάλαιο που δεν το έχει προσέξει τόσο η πολιτεία, όσο και οι εκάστοτε Ομοσπονδίες, με αποτέλεσμα οι ομάδες να ζητούν τι; Τα αυτονόητα!

Αφήστε έξω τα μπάτζετ, τα ρόστερ και όλα τα παρεμφερή, καθώς αυτά πείτε πως κάθε ομάδα, ανάλογα το κασέ της, δρομολογεί και τα έξοδά της και πως θα κινηθεί. Εδώ μιλάμε για έξοδα που αφορούν αποκλειστικά την μετακίνηση και γενικά την ακτοπλοϊκή σύνδεση!

Παράδειγμα οι διαιτητές. Στην Αθήνα οι ομάδες (γηπεδούχοι) καλούνται να πληρώσουν σε έναν αγώνα τον μισθό των διαιτητών και μόνο. Στα νησιά από την άλλη, οι ομάδες πληρώνουν την μετακίνηση, την διαμονή, την σίτιση και τον μισθό των διαιτητών, που αναφορικά με το πρώτο σκέλος, μπορεί αυτό το έξοδο, να είναι 4 και 5 φορές μεγαλύτερο! (βάλτε τώρα αυτό επί..10 εντός έδρας αγώνες κατά μέσο όρο, ε δεν το λες και λίγο!). Για να μην μιλήσουμε στις περιπτώσεις εκείνες που θα χρησιμοποιηθεί αεροπλάνο..

Ουσιαστικά δηλαδή ένα πολύ μεγάλο ποσό για την διαιτησία, οι νησιωτικές ομάδες δαπανούν σε κάθε εντός έδρας αναμέτρηση, κάτι που δεν υφίσταται στο Λεκανοπέδιο και στις περιοχές που δεν χρειάζεται μετακίνηση με πλοίο.

Πέρα από αυτό υπάρχει και το θέμα των εκτός έδρας αγώνων, που οι περισσότεροι θα γίνουν είτε στην Αθήνα, είτε σε απόσταση σημαντική, ώστε να δαπανηθούν, μεγάλο μέρος χρημάτων. Διότι άλλο να φύγεις από την.. Καλλιθέα και να πας στον Ταύρο και άλλο να φύγεις από Μύκονο..

Και εδώ έρχονται λοιπόν οι σύλλογοι που ανήκουν στην νησιωτικότητα και ζητάνε τι;;; Ένα μέρος των εξόδων αυτών, να καλύπτεται από το κράτος αλλά και από τις Ομοσπονδίες.

Διότι αν κάποτε ήταν ένα θέμα που έπρεπε να μπει σε μία σειρά, τώρα είναι επιτακτική ανάγκη, να γίνει ένα από τα πρώτα θέματα που θα δρομολογηθούν για άμεση λύση και οικονομική ανακούφιση όλων αυτών των ομάδων.

Μην ξεχνάτε άλλωστε πως οικονομικά μεγαθήρια όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος (ακόμη και η Πάρος), μπήκαν σε διαδικασία συνένωσης, καθώς μέσα από αυτή, πίστευαν και καλά έκαναν άλλωστε, πως θα υπάρξει οικονομική βιωσιμότητα και ένα πιο ξεκάθαρο μέλλον.

Τώρα λοιπόν η πολιτεία, η ΕΠΟ, η ΕΟΠΕ η ΕΣΑΠ, η ΕΟΚ, πρέπει να κοιτάξουν να βοηθήσουν όλη αυτή την προσπάθεια. Οι νησιωτικές ομάδες (όχι μόνο στις Κυκλάδες) έχουν ανάγκη την στήριξη των Ομοσπονδιών. Έχουν ανάγκη αυτό το θέμα να το δουν οι εκάστοτε αρμόδιοι με μεγαλύτερη προσοχή, καθώς μόνο μέσα από αυτή την διαδικασία θα μπορέσει να παραμείνει “όρθιος” ο αθλητισμός στα νησιά.

Και επειδή αναφερθήκαμε στα τρία μόνο σπορ, δεν πρέπει να ξεχνάμε κανένα από αυτά, που παλεύουν να διατηρηθούν στην επιφάνεια, καλούμενα να βρουν ποσά που μπορεί να αγγίζουν συν το ένα τρίτο του συνολικού μπάτζετ, μόνο για το κεφάλαιο μετακινήσεις..!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: