Lockdown: Αυτή την εβδομάδα κρίνονται τα πάντα. Χριστούγεννα, σχολεία, εστίαση.

Η πρώτη αχτίδα φωτός άρχισε να διαφαίνεται όσον αφορά στη σταθεροποίηση και επερχόμενη μείωση των κρουσμάτων του δεύτερου και σφοδρού επιδημικού κύματος στη χώρα μας.

Το lockdown είναι δεδομένο ότι θα παραταθεί μετά τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο οι επιστήμονες διατυπώνουν τη συγκρατημένη τους αισιοδοξία για την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης.

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια σαφής σταθεροποίηση.  Ίσως αρχίζουμε μάλιστα να βλέπουμε και μια ύφεση στην καταγραφή των νέων κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συγκρίνει κανείς τα νέα κρούσματα μεταξύ της 2ης και της 3ης εβδομάδας του Νοεμβρίου, τόσο τα συνολικά στην επικράτεια  όσο και τα κρούσματα που έχουμε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έχουν τάσεις μείωσης», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Πράγματι η σύγκριση των αθροιστικών στοιχείων για τις δύο εβδομάδες δείχνει μια ελαφριά μείωση. Πιο συγκεκριμένα, τη δεύτερη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα, από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου δηλαδή καταγράφηκαν συνολικά 17513 νέα κρούσματα. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, από τις 16 έως και τις 22 Νοεμβρίου δηλώθηκαν 17446 περιστατικά, δηλαδή λίγο λιγότερα.

Στην Αττική, από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 4083 περιστατικά, ενώ από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα στην Αττική ανήλθαν σε 3397. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, τη 2η εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφηκαν 4596 νέα περιστατικά και την 3η εβδομάδα οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 4349. Στην Αττική η μείωση είναι πιο ξεκάθαρη, ωστόσο σημάδια βελτίωσης αρχίζουν να είναι ορατά και στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημέρα με τα 905 νέα περιστατικά στη συμπρωτεύουσα καταγράφηκαν την εβδομάδα που παρατηρήθηκε μείωση.

Η χθεσινή ημέρα έκανε ειδικούς και κυβέρνηση να αναθαρρούν καθώς τα κρούσματα ήταν αισθητά μειωμένα. Επίσης, συγκρατημένη ήταν η αύξηση και του αριθμού των διασωληνωμένων που αυξήθηκαν κατά εννέα άτομα συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Ειδικότερα, την Κυριακή ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 540 και χθες σε 549.

Οι “σκληροί” δείκτες, όμως, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν όπως τονίζουν διαρκώς ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη και το Σύστημα Υγείας να δοκιμάζεται για αρκετές ημέρες ακόμη.

“Αυτό που, αν και έχει ειπωθεί πολλές φορές,  ίσως δεν έχει συνειδητοποιηθεί από όλους μας, είναι ότι η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρότερες ηλικίες, δηλαδή στα άτομα κάτω των 65 ετών εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία τους, αλλά και από τη δυνατότητα του συστήματος Υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και το χρόνο που απαιτείται. Ήδη το σύστημα αυτό έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όριά του, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα.

Συνεπώς, πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Κανένα σύστημα Υγείας δεν είναι ανεξάντλητο”, ήταν τα λόγια της κ. Παπαευαγγέλου που χτύπησαν πολλαπλά “καμπανάκια”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία ανήλθαν χθες σε 446 ενώ περίπου στους 4.400 ήταν μέχρι χθες το σύνολο των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία, σε όλες τις κλίνες (απλές, ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης), αριθμός παρόμοιος με την προηγούμενη ημέρα.

Αυτή η εβδομάδα είναι κομβική, καθώς προς το τέλος της και εφόσον φανεί πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, η κυβέρνηση θα θέσει επί τάπητος το σχέδιο ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με τις μέχρι τώρα σκέψεις, θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των σχολείων, έστω της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ δεδομένη είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό την περίοδο των εορτών, με στόχο να αποφευχθεί η …μεταφορά του ιού από επιβαρυμένες περιοχές σε λιγότερο επιβαρυμένες.

Επιπλέον, ρεβεγιόν και πάρτι δεν θα είναι εφικτά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τις γιορτινές ημέρες να είναι προσαρμοσμένες στην πανδημία, όπως ήταν και το Πάσχα, δηλαδή μόνο με τα άτομα της στενής οικογένειας.

Στον χάρτη εξόδου θα περιλαμβάνεται, όπως όλα δείχνουν, το λιανεμπόριο – θεωρείται πιθανό να ανοίξει περί τις 15 Δεκεμβρίου – ενώ η δύσκολη εξίσωση είναι η εστίαση. Πληροφορίες θέλουν να ανοίγουν μόνο τα εστιατόρια τις ημέρες κοντά στα Χριστούγεννα.  Μένει να φανεί εάν μπορεί στην πράξη μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, το όποιο άνοιγμα θα είναι κάτω από περιορισμούς.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: