Νίκος Μαρούλης: Από τα σημαντικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία του βόλεϊ στις Κυκλάδες (ιστορικό έγγραφο-φωτό)

spot_img

Του Αντώνη Σολάρη

Όπως έγραψα και πριν λίγες μέρες η πανδημία και η καραντίνα μου δίνουν την ευκαιρία να θυμηθώ κάποιους ανθρώπους και κάποια γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του βόλεϊ στις Κυκλάδες.

Σήμερα θα αναφερθώ στον  Νομαρχιακό Επιθεωρητή Σωματικής Αγωγής στις Κυκλάδες Νίκο Μαρούλη  που έπαιξε βασικό ρόλο στην δημιουργία και επιτυχία των δύο ανεπίσημων πρωταθλημάτων που οργανώθηκαν από τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, που ήταν ο προάγγελος της δημιουργίας της Τοπικής Επιτροπής και του επίσημου πρωταθλήματος ανδρών. Βοήθησαν βέβαια και οι καθηγητές σωματικής αγωγής (κάποια στιγμή θα αναφερθώ και ονομαστικά σε αυτούς αλλά και σε όσους έκαναν χρέη διαιτητή) όμως ο αείμνηστος Νίκος Μαρούλης έπαιξε καθοριστικό ρόλο και είναι σωστό να τιμούμε και να θυμόμαστε αξιόλογους ανθρώπους για την παρουσία και την προσφορά τους.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 ο θεσμός  του Νομαρχιακού Επιθεωρητή Σωματικής Αγωγής στο νομό Κυκλάδων  ήταν ακόμα σημαντικός. Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στο νομό μας περνούσαν από εκείνον. Μη φανταστείτε βέβαια ότι είχαμε πανδαισία αγώνων αλλά η οργάνωση και η σημασία τους ήταν τεράστια και το Εθνικόν Στάδιον της Ερμουπόλεως στα Πευκάκια γέμιζε από κόσμο για τους Παγκυκλαδικούς αγώνες στίβου. Οι νικητές απολάμβαναν ξεχωριστής τιμής επιστρέφοντας στα νησιά τους. Εκτός βέβαια από αγώνες στίβου είχε την εποπτεία των ναυταθλητικών αγώνων  (κολύμβησης, ιστιοπλοΐας κωπηλασίας) και αργότερα των σχολικών αγώνων μπάσκετ και βόλεϊ στο γήπεδο που το δάπεδο ήταν στρωμένο με άσφαλτο. Για κλειστό Γυμναστήριο ούτε λόγος….. αφού και η Αθήνα είχε ( αν θυμάμαι καλά) τρία τέσσερα.

Ο Νίκος Μαρούλης καθηγητής φυσικής αγωγής (γυμναστής) με καταγωγή από τη Νάξο διαδέχτηκε τον Γιώργο Πόγκα. Ήταν ήρεμος, ευγενικός, υπερβολικά τυπικός, και πολύ καλός άνθρωπος. Αγαπούσε και ενθάρρυνε τους μαθητές που ασχολούνταν με τον αθλητισμό,  έλυνε όλα τα προβλήματα που προέκυπταν και ασχολείτο αποκλειστικά με την προετοιμασία και την οργάνωση των σχολικών αγώνων στίβου,  μπάσκετ και βόλεϊ που κάθε χρόνο διεξάγονταν στην Σύρο και συγκέντρωναν όλους τους αθλητές των νησιών στο ιστορικό Γυμναστήριο των Πευκακιών. Οι αγώνες ανωμάλου δρόμου γίνονταν στην διαδρομή από το Μάννα μέχρι την Πλατεία Ηρώων.

Όταν του ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας να διοργανώσουμε ανεπίσημο πρωτάθλημα βόλεϊ στη Σύρο έγινε ένθερμος υποστηριχτής της ιδέας και όταν είδε την τεράστια απήχηση που είχε την πρώτη χρονιά, παρότρυνε την συμμετοχή ομάδων από τα γυμνάσια και Λύκεια της Σύρου και έτσι στην επόμενη διοργάνωση την Άνοιξη του 1983 συμμετείχαν 11 ομάδες και πολλά από εκείνα τα παιδιά επάνδρωσαν τις ομάδες που συμμετείχαν στο επίσημο πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς.

Με την συνεργασία του συγκροτήθηκε η πρώτη τοπική επιτροπή όπως απαιτούσε  ο κανονισμός λειτουργίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και υπό την εποπτεία του έκανε τα πρώτα της καθοριστικά βήματα τα οποία σήμερα με την εκπροσώπηση του Α.Ο Φοίνικα Σύρου στη Volley League ανδρών και του Πανναξιακού ΑΟΝ και Α.Ο Θήρας στην Volley League γυναικών θα τον έκανε υπερήφανο αφού με τίποτα δεν θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια επιτυχία συν φυσικά τις επιτυχίες των υπόλοιπων ομάδων στα ηλικιακά πρωταθλήματα.

Το Ιστορικό έγγραφο της έγκρισης της Τοπικής Επιτροπής στο οποίο φαίνεται η παρουσία του ΝΕΦΑ Κυκλάδων.

Το γραφείο του Ν.Ε.Φ.Α Κυκλάδων ήταν εκεί που σήμερα στεγάζεται το Πόρτα-Πόρτα πίσω από τον ΟΤΕ. Ο αείμνηστος Νίκος Μαρούλης βραβεύτηκε (φωτό) για την προσφορά του από τον Γιώργο Αποστόλου που εκπροσωπούσε τότε την Λέσχη Προσωπικού ΟΤΕ.

*Θα ακολουθήσουν αντίστοιχα άρθρα αφιερώματα σε ανθρώπους που συνέβαλλαν στην εδραίωση του βόλεϊ στις Κυκλάδες.-

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ