Πρωτομαγιά 2021: Πότε μεταφέρεται ο εορτασμός της

spot_img

Σύμφωνα με τον νόμο, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μετατίθεται για την πρώτη εργάσιμη ημέρα

Ηφετινή η εργατική Πρωτομαγιά το, Μεγάλο Σάββατο, 1 Μαΐου 2021, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία – ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας όταν συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα – μεταφέρεται στην πρώτη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την 4η Μαΐου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) κατά τη συνεδρίασή της, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά την Τρίτη 4 Μαΐου.

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά προβλήματα της πανδημίας, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα και, αν απαιτηθεί, η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων» αναφέρει η Συνομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση. «Η αξία της ανθρώπινης ζωής και η αξιοπρέπεια στην εργασία βρίσκονται στην προμετωπίδα των αγώνων μας. Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Δεν είναι αργία, είναι απεργία!» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ.

Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι

Όσοι εργαστούν την ημέρα της Πρωτομαγιάς, το ημερομίσθιο θα καταβληθεί προσαυξημένο κατά 75%, ενώ όλοι όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό, η επιπλέον αμοιβή εξαρτάται εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ