Σύρος: Ο μελλοντικός “πονοκέφαλος” στη διαχείριση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων

Σε πραγματικό “πονοκέφαλο” για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τείνει να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια η διαχείριση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού. Ήδη στην αρμοδιότητα του Δήμου εμπίπτει το σύνολο σχεδόν των αθλητικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν σήμερα, εκτός από τα ιδιωτικά γήπεδα και το γήπεδο ποδοσφαίρου Ερμούπολης το οποίο έχει παραχωρηθεί με χρησιδάνειο στην ΕΠΣ Κυκλάδων.

Με βάση το μελλοντικό προγραμματισμό, τα επόμενα χρόνια πρόκειται υλοποιηθούν έργα νέων αθλητικών υποδομών, τη διαχείριση των οποίων θα κληθεί να αναλάβει ο Δήμος, μιας πρόκειται για δημοτικές εγκαταστάσεις.

Οι νέοι χώροι

Άμεσα, θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος αθλητικός χώρος στη συνοικία Καμίνια Ερμούπολης,ο οποίος ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και αναμένεται να λειτουργήσει σε συνεργασία του Δήμου με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής.

Επίσης, με πρωτοβουλία πάλι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προχωρούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών, εγκρίσεων και προώθηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για δύο νέα γήπεδα. Αυτό του Πάγου που προορίζεται ως εναλλακτικό γήπεδο ποδοσφαίρου προκειμένου να αποσυμφωρηθεί το αντίστοιχο της Ερμούπολης και της Βάρης με σχέδιο να δημιουργηθεί ανοιχτό γυμναστήριο στίβου και άλλων αθλημάτων.

Στο πλάνο εξακολουθεί να βρίσκεται – παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές αντικειμενικές δυσκολίες – η επισκευή του γυμναστηρίου στα Πευκάκια Ερμούπολης. Η εργολαβία έχει διαλυθεί, ωστόσο, αναμένεται η χρηματοδότηση των σωστικών ανασκαφών από την Γ.Γ. Αθλητισμού προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν το μέγεθος και η αξία των αρχαίων ευρημάτων που δύναται να βρεθούν στην περιοχή, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ή όχι για τη συνέχιση του έργου.

Τεράστιο το βάρος των υποχρεώσεων

Όλες οι παραπάνω αθλητικές εγκαταστάσεις, όταν και εφόσον γίνουν λειτουργικές, θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες αυξάνοντας σημαντικά τις υποχρεώσεις του Δήμου ως προς τη διαχείριση, το  κόστος συντήρησης κλπ. Με το υπάρχον προσωπικό, είναι μαθητικά βέβαιο ότι δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ο Δήμος στις νέες αυξημένες υποχρεώσεις, καθώς οι υπάλληλοι επαρκούν οριακά για τη διαχείριση των ήδη λειτουργούντων εγκαταστάσεων κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήριο κλπ).

Έτσι, ο Δήμος ή θα πρέπει να προχωρήσει σε εργολαβίες για τη λειτουργία και συντήρηση των νέων εγκαταστάσεων και να επιβαρυνθεί ένα σημαντικό οικονομικό κόστος, είτε θα αναζητήσει λύση μέσω υπογραφής χρησιδανείων για την παραχώρηση των αθλητικών χώρων σε άλλους φορείς όπως έγινε παλαιότερα με το γήπεδο Ερμούπολης και την ΕΠΣ Κυκλάδων.

Ήδη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, έχει θέσει τους προβληματισμούς του στο δημοτικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι το βάρος που θα κληθεί να αναλάβει ο Δήμος θα είναι μεγάλο και θα πρέπει να βρεθεί λύση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις. Επίσης, το θέμα έχει τεθεί κι από άλλους δημοτικούς συμβούλους και θεωρείται επιτακτική η ανάγκη να καταστρωθεί ένα συνολικό πλάνο και να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για τη μελλοντική λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: