Την επόμενη Παρασκευή «θα συζητηθεί το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων»

Την επόμενη Παρασκευή «θα συζητηθεί το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων»

Στον αέρα παραμένει η διεξαγωγή κάθε αγώνα δρόμου και στίβου. Την επόμενη Παρασκευή «θα συζητηθεί το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων».

Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος. Τρεις μήνες λοκντάουν συμπληρώνονται, και φαίνεται πως αυτό μας έγινε συνήθεια, καθώς πέρασε εντελώς απαρατήρητη η χθεσινή ανακοίνωση πως το λοκντάουν που θεωρητικά έληγε, παίρνει παράταση μίας βδομάδας. Αναζητείται μάλιστα έστω και ένας πολίτης που πιστεύει πως όταν περάσει και αυτή η βδομάδα της παράτασης της παράτασης της παράτασης…, ότι τα μέτρα θα λήξουν.

«Την άλλη Παρασκευή (29/1) η Επιτροπή θα συζητήσει το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων πάντα με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά στοιχεία των ημερών αυτών», λέει το ρεπορτάζ που βασίζεται στις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά. Τα ερωτηματικά είναι άπειρα, και αν υποθέσουμε ότι σε 7 ημέρες κάποια μέτρα για τον αθλητισμό θα αρθούν, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με τους αγώνες δρόμου και στίβου. Αν θυμηθούμε όσα συνέβαιναν προ λοκντάουν, όπου τα ομαδικά αθλήματα μπορούσαν να διεξάγονται ουσιαστικά ελεύθερα, ενώ τα ατομικά όπως οι όποιοι αγώνες δρόμου, μπορούσαν να γίνονται με ελάχιστες συμμετοχές και χρονοβόρες διαδικασίες, τότε δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Πριν λίγες ημέρες είδαμε πως ” Η ΓΓΑ ενέκρινε το πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων κλειστού στίβου του ΣΕΓΑΣ”. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτή η έγκριση, από μόνη της είναι δώρο – άδωρο, καθώς για να γίνουν αγώνες, θα πρέπει να εγκριθεί η μετακίνηση των αθλητών σε άλλο νομό, και η διεξαγωγή αγώνων στίβου με περισσότερους από … 3 αθλητές, καθώς αυτός είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός για όσους μπορούν να κάνουν κάποια μαζί κάποια προπόνηση, κατ’επέκταση αγώνα.

Είναι κατ’αντιστοιχία κάτι ανάλογο με αυτό που γράφαμε στις 3 Οκτωβρίου στο άρθρο” Όλοι οι δρομείς, οφείλουμε να προστατεύσουμε τον ΑΜΑ και τους αγώνες δρόμου στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε ” Είχαμε γράψει τότε: “Πάρα πολλοί αγώνες αναβάλλονται από τον Ιούνιο και μετά, όταν υποτίθεται ότι δόθηκε η έγκριση για την επανέναρξή τους ( ” Εγκρίθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο για αγώνες δρόμου – Τι θα ισxύσει σε Μαραθώνιο & Ημιμαραθώνιο Αθήνας ” ).

Το οξύμωρο είναι ότι αυτή η έγκριση ισχύει κανονικότατα και σήμερα, και δεν έχει αναιρεθεί. Είναι όμως άνευ ουσίας καθώς λίγο καιρό μετά προστέθηκε μια ξεχωριστή διάταξη που υπερισχύει, και που αφορά κάθε εκδήλωση και διοργάνωση στη χώρα, αχρηστεύοντας ουσιαστικά το εγκεκριμένο πρωτόκολλο. Αναφερόμαστε στο…” έβαλαν τους αγώνες μήκους δεκάδων χιλιομέτρων στην ίδια διάταξη με τους…γάμους “.

Αν δηλαδή δεν υπάρξει διάταξη που να επιτρέπει τη διεξαγωγή αγώνων στίβου με εύλογο αριθμό συμμετεχόντων, το πρωτόκολλο διεξαγωγής τους είναι άνευ αντικρύσματος.

Για να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, οι αγώνες δρόμου και στίβου, θα έπρεπε να πιέσουν, να πιέζουν καθημερινά, ώστε να πάρουν αυτό που δικαιούνται, και να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση με τις πρώτες κατηγορίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ (ή και άλλων αθλημάτων που προστέθηκαν πριν μερικές ημέρες πχ το βόλεϊ), που οι ειδικοί επιτρέπουν στις ομάδες να προπονούνται και να αγωνίζονται βάση πρωτοκόλλου. Με το ίδιο ακριβώς πρωτόκολλο, θα πρέπει να διεξάγεται κάθε άθλημα ομαδικό και ατομικό οποιασδήποτε κατηγορίας, αλλιώς πρόκειται για διάκριση σε βάρος ή υπέρ ατόμων και αθλημάτων.

Πηγή: runningnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: